6e dag China - Beijing - Reisverslag uit Beijing, China van Nico en Marleen Wognum - WaarBenJij.nu 6e dag China - Beijing - Reisverslag uit Beijing, China van Nico en Marleen Wognum - WaarBenJij.nu

6e dag China - Beijing

Door: Nico en Marleen

Blijf op de hoogte en volg Nico en Marleen

07 September 2010 | China, Beijing

Hallo allemaal,

Vandaag is het een vrije dag. De groep maakt een optionele excursie naar het Zomerpaleis. Daarna splitst de groep zich. De ene helft gaat naar het Vogelnest. De andere helft gaat naar de Antiekwijk. Daarna komt de groep weer bij elkaar en maken zij een tocht met een Riksja door de eeuwenoude Hutong. Nico en ik besluiten om deze dag te gaan fietsen. In een stad waar zoveel fietsen zijn, moet je als echte Nederlander minstens een dag gefietst hebben. Al vroeg nemen we de metro naar het station Yonghegong Qiao. Twee jaar geleden waren hier fietsen te huur. Helaas, de fietsenverhuur is hier verdwenen. Dan maar naar Oriëntal Plaza waar we eerst op ons gemak koffie drinken. De eeuwige slaper zit wel erg op zijn gemak en presteert het ook nog om in slaap te vallen in die overigens heerlijk zittende zetels bij Starbucks. Na de koffie wandelen we een eindje en ontdekken gelukkig een andere fietsenverhuur. We huren voor vier uur een fiets en moeten lachen om de prijs. Omgerekend kost het een euro per fiets. Voor Nederlandse begrippen is de fiets rijp voor de sloop maar dat geeft niet. We rijden richting de Verboden Stad en de Chinezen kijken een beetje raar als ze ons voorbij zien fietsen. Ja, ja, wij kunnen ook fietsen hoor!! Met de razende auto’s naast je word je aan alle kanten ingehaald door allerlei twee- en driewielige rijtuigen. Dat op een fietspad, dat zo breed is als een Nederlandse autoweg maakt fietsen best indrukwekkend. We fietsen langs het Beihei Park en zien de Witte Pagode boven het park uitsteken. Daarna rijden we een rondje om de drie meertjes Xi Hai, Hou Hai en Qian Hai. Als we bij de Bel- en Drumtoren aankomen, zien we Harry en Bernardine op een terrasje zitten. Zij wilden een ochtendje voor zichzelf en doen wel de Riksja toer met de groep mee. Om kwart voor vier rijden we terug naar Oriëntal Plaza om de fietsen in te leveren. Een fantastische ervaring, fietsen in Beijing. Opnieuw een hoogtepunt. We nemen de metro naar station Zhonglou Beiqiao en wandelen naar de Bel- en Drumtoren. Om zes uur komt de groep daar bij elkaar om gezamenlijk te eten bij een Mongools restaurant. Het eten smaakt goed maar we krijgen een beetje genoeg van de draaitafel. Vervolgens rijden we met de bus naar Beijing West Station voor de nachttrein naar Luoyang. De trein is niet te vergelijken met de nachttrein van Shanghai naar Beijing. In die trein gingen de koffers in een aparte wagon. In deze trein moeten we onze koffers bij ons houden. Stouw vier personen met vier koffers en daarbij hun handbagage maar in een klein, smerig hokje om te slapen dan waardeer je plotseling alles wat je thuis hebt. Een flexibele opstelling was het eerste vereiste van deze reis dus accepteren en er zelf wat van maken. Twee koffers kunnen bovenin. Gretha zet haar koffer rechtop aan het voeteneind en slaapt met opgetrokken knieën. De laatste koffer zetten we tussen de twee bedden in en fungeert als tafeltje. Met de benen onder de kont spelen we op ons tafeltje een potje klaverjassen. Hoezo primitief! Lol hebben we in ieder geval wel. Het lijkt net een schoolreisje. Bye, bye Beijing, als een blok vallen we daarna in slaap.

Groetjes
Nico en Marleen