5e dag Plein vd Hemelse Vrede en de Verboden Stad
Door: Nico en Marleen
Blijf op de hoogte en volg Nico en Marleen
26 Maart 2008 | China, Beijing
Hallo allemaal,
Vandaag gaat het wektelefoontje wederom om half 7, zodat we om 8 uur in de bus kunnen zitten op weg naar de Verboden Stad. De zon schijnt en de temperatuur is al 16 graden!!! We komen aan bij het Tian'an Menplein, bij ons bekend als het Plein van de Hemelse Vrede. We kijken onze ogen uit, dit plein is groot, en dan niet groot volgens Nederlandse begrippen. Nee, echt GROOT. Het is pas 9 uur in de ochtend en er loopt al zoveel volk. In het midden van het plein staat het Monument voor de Helden van het Volk, een granieten monument, dat in 1958 is opgedragen aan de soldaten die sneuvelden tijdens de revolutie. Verder zuidwaarts ligt het Mausoleum van Mao. Aan de westkant van het plein staat de Grote Hal van het Volk en aan de oostzijde staat het Nationaal Museum. We lopen wat heen en weer over het plein en verzamelen weer bij de Nationale vlag, die dagelijks wordt gehesen bij zonsopgang en gestreken bij zonsondergang. Hier wordt een groepsfoto van ons gemaakt met de Tian'an Menpoort op de achtergrond. Daarna lopen we via deze poort richting de Verboden Stad. Hierachter ligt zoals in de meeste tempels en paleizen weer een plein, een poort, een plein en nog een poort. Na de 2e poort zijn we in de Verboden Stad. We zien de Poort van de Opperste Harmonie, de Zaal van de Opperste Harmonie, de Zaal van de Middelste Harmonie en de Zaal van de Duurzame Harmonie en tussendoor vertelt Huub ons veel over de geschiedenis van de Verboden Stad. Echt boeiend. We proberen de grote groepen Chinezen te ontwijken. Op de plaatsen waar we de keizerlijke tronen bekijken is het erg dringen om een mooie foto te maken. Vorig jaar zijn Hennie en Ben naar China geweest. We volgen hun advies op. Gewoon glimlachen en je ellebogen gebruiken. Het werkt echt!!! Voordat we door de Poort van de Hemelse Reinheid lopen krijgen we van Huub nog enkele zeer levendige verhalen te horen over concubines en eunuchen aan het hof van de keizer. Na de Poort van de Hemelse Reinheid, het Paleis van de Hemelse Reinheid, de Zaal van de Eenheid en het Paleis van de Aardse Rust komen we in de Keizerlijke Bloementuin. We zijn nu in het noorden van de Verboden Stad. Via de Westelijke Paleizen lopen we weer naar het zuiden van de Verboden Stad en via de Oostelijke Paleizen weer terug naar het noorden. Het is nu rond half 5 in de middag en we lopen door de Poort van de Goddelijke Moed de Verboden Stad uit. Wat een dag en wat een indrukken. Eigenlijk zijn deze indrukken niet te verwoorden. Hierna lopen we richting de Wangfujing Dajie, een winkelstraat met moderne winkelcentra's . We nemen een Big Mac Menu bij de Mc Donald. Da's echt een hele tijd geleden want dat staat niet in het boek van Sonja. Misschien kan ze een boek schrijven: "Sonja in China". We slenteren wat langs de winkels en gaan ook nog even over de Avondmarkt. Daarna lopen we terug naar het hotel waar iedereen ons voor gek verklaart. Ach, we zijn gewend te lopen toch!!
Nico en Marleen
Nico en Marleen