De 1e week
Door: Nico en Marleen
Blijf op de hoogte en volg Nico en Marleen
24 Maart 2008 | China, Beijing
Hallo allemaal,
Jullie zullen je vast afvragen of die 2 nog leven in China, nou dat doen ze. Het excursieprogramma was zo intensief dat we geen tijd hebben gehad om op internet te gaan. 's-Morgens vroeg weg en 's-avonds laat thuis en meestal rolden we doodmoe ons bed is. Maar.. het is werkelijke fantastisch, we hebben zoveel gezien en meegemaakt. Het merendeel van de groep is vanmiddag huiswaarts gekeerd en vanaf nu zijn wij vrij en kunnen we ons eigen gangetje gaan. Nu op ons eigen tempo. Wat hebben we allemaal gedaan?
Maandag hadden we een halve dagexcursie. We zijn eerst naar het antiekstraatje gegaan. Daarna hebben we de Drumtoren beklommen waarbij we een schitterend uitzicht over de stad hadden. Het was schitterend weer deze week dus we hebben het getroffen. Na een lekkere cappuccino zijn we met zo'n 12 riksja's door een van de Hutongs gereden. We mochten het onderkomen van een bewoonster bekijken en kregen een kopje thee aangeboden. 's-Middags hebben we rondom drie meertjes gelopen in de buurt van de Drumtoren. Natuurlijk op zoek naar de Starbucks want dat hadden we al van Hennie gehoord. Nou die vonden we snel.
We hadden een schitterend uitzicht over het meer. Vanaf Starbucks naar het Bahei park gelopen en van daaruit helemaal naar het hotel. We hebben er zo'n 3 uur over gedaan en iedereen verklaarde ons voor gek. Het waren ook wel de nodige kilometertjes. 's-Avonds zijn we naar een voorstelling van de Beijing-opera geweest.
Dinsdag was het hoogtepunt van de hele reis. De Chinese Muur. 's-Morgens bezochten we eerst een cloisonne-fabriek. Daarna zijn we naar de Minggraven gegaan. Er is zoveel over te vertellen maar dan moet ik denk ik de hele nacht achter de computer blijven zitten. Onderweg naar Badeling zag je de Muur al kronkelend door de bergen. Geweldig. Bij Badeling kun je 2 richtingen op. Rechts is de makkelijke kant en links de moeilijke. Rechts kun je oneindig doorlopen, links kun je zo'n 2 kilometer lopen maar dan kun je niet verder omdat de muur daar nog niet verder gerestaureerd is. Wij kozen de linkerkant. Daar stonden we dan in China op de Muur. Wat een geweldige ervaring. Je kunt het gewoon niet navertellen, het is iets wat je gewoon zelf moet meemaken. Het was een hele klim en ontzettend zwaar. Halverwege is Nico gestopt en ben ik verder gegaan. Wat een kick als je uiteindelijk op het punt aankomt waar je de muur ziet die nog niet gerestaureerd is. In de bus raakten we gewoon niet uitgepraat hierover.
Woensdag zijn we naar het Plein van de Hemelse Vrede en de Verboden Stad geweest. De Verboden Stad is echt een stad in een stad. We waren er om 9 uur en zijn er gebleven tot half 5. De reisleider vertelde ons dat als je er 2 weken rondkijkt je nog niet alles gezien hebt, zo groot is het. Donderdag stonden de Lama- en Confuciustempel en de tempel van de Hemel op het programma. 's-Avonds zijn we naar een acrobatenvoorstelling geweest. Zo langzamerhand sloeg de vermoeidheid toe bij iedereen. Vrijdag hadden we weer een halve dagexursie, dit keer naar het Zomerpaleis. Was het de hele week schitterend weer, ga je naar het Zomerpaleis en dan regent het. Echt jammer want het is daar prachtig. Als we volgend jaar naar China gaan zullen we zeker dit nog een keer bezoeken. Als alternatief hebben we Chinezen bekeken, maar de Chinezen bekeken ons ook hoor. Menige groep Chinezen wilde met onze groep op de foto. Gisterenavond hebben we met de hele groep de echte Peking-eend gegeten. Een voortreffelijk restaurant en heerlijk eten. Vanmorgen hebben we eerst op ons gemakkie ontbeten en de groep uitgezwaaid. Toch wel jammer dat ze weggaan want het was een gezellige groep waar we veel lol mee hebben gehad.
Nico en Marleen
Vandaag beginnen we met een halve dagexcursie. We rijden eerst naar het Antiekstraatje. Een leuk straatje met voornamelijk winkels die de 4 Chinese schrijfartikelen verkopen: stempels, penselen, inktpotten en papier. Na een half uurtje rijden we naar de Drum- en Klokkentoren. We beklimmen de Drumtoren, pfff....69 treden en steil, dus een behoorlijke klim. Vanaf de Drumtoren hebben we een mooi uitzicht over de stad, hoewel het er wel erg hard waait. Om half 12 krijgen we een drumdemonstratie. Geweldig om te zien. In een piepklein cafeetje drinken we een cappuccino waarna we een rondrit maken in een riksja door een van de Hutongs.
De geschiedenis van de Hutong
Peking (Beijing) is een Mongoolse stad. De nomadische veroveraars die Peking tot hun hoofdstad maakten, namen hun manier van leven en taal mee. Paarden waren onlosmakelijk verbonden met hun levensstijl en om drinkplaatsen voor de dieren te creëren, sloegen de Mongolen putten (hut of hot in het Mongools) her en der tussen de huizen van de Pekinezen. Die voelden zich dusdanig in hun privacy aangetast, dat zij besloten de open ruimten tussen hun huizen af te sluiten met een muur. Nog makkelijker was het zo’n muur door te trekken naar de muur van de buren, maar niemand mocht de doorgang van de buren naar water blokkeren. Op deze manier ontstond de Hutong: een wirwar van steegjes die net breed genoeg waren om paard en ruiter door te laten.
De verborgen liggende, ingebouwde huizen en binnenplaatsen zijn afgesloten met houten poorten, waarin vaak karakters zijn uitgesneden die de huiseigenaar en zijn bedrijf geluk moeten brengen. Daarachter staan soms geestenmuren. Omdat geesten zich alleen maar in rechte lijn voorwaarts kunnen bewegen, verhindert de muur dat ze verder komen dan de poort.
Huizen die ooit onderdak boden aan één enkele familie, zijn inmiddels aangepast om vier of vijf families te huisvesten. Steeds meer binnenplaatsen raken volgebouwd met triplex krotten voor migranten.
De naam van elke Hutong zegt iets over het leven van de bewoners. Sommige duiden een beroep of ambacht aan, zoals "Laan van de Boogpeesmakers", "Stoffenlaan" of "Hoedenlaan". Wanneer er voornamelijk leden van één familie wonen, dragen de steegjes de naam van deze familie. Bij één van de bewoners van de wijk, Mevrouw Wang, drinken we thee en krijgen we een goede indruk hoe de mensen hier wonen. De middag zijn we vrij. We lopen met Bert en Corrie richting de Achterste Meren, de Hou Hai. Hier eten we bij Starbucks een broodje en hebben we een mooi uitzicht over het meer. De zon schijnt en we hebben geluk met het weer. We lopen verder naar het Bei Haipark
Nico en Marleen
De geschiedenis van de Hutong
29 Maart 2008 - 14:25
Ben & Hennie:
Ik heb niet gelogen, het is fantasties,gaan jullie nog naar de kungfu show?? moet je echt doen, anders heb je iets gemist.
Nou geniet er nog maar van, en schrijf wat vaker,dan geniet we weer van de reis.
groetjes, Ben & Hennie -
29 Maart 2008 - 14:38
Marja:
Zo te lezen is het een groot succes.Jullie zijn lekker bezig geweest.
Hier schijnt eindelijk het zonnetje.
Ga nog maar heerlijk verder genieten.
Ben benieuwd naar jullie volgende verslag.