7e dag Chiang Rai
Door: Nico en Marleen
Blijf op de hoogte en volg Nico en Marleen
04 Mei 2007 | Thailand, Chiang Rai
We worden een beetje depri van al die regen. Vooral ook omdat we van iedereen horen dat het in Nederland zo warm is. Het is niet anders, we moeten het er maar mee doen. Vandaag staat de Gouden Driehoek op het programma maar eerst bezoeken we de Akha- en Yaobergstammen. We worden met de bus naar een benzinestation gebracht waar 4 pick-up trucks klaarstaan om ons de bergen in te brengen. In Noord-Thailand wonen diverse bergvolken. Deze semi-nomadische volken, in totaal ongeveer 500.000 mensen, kwamen hier aan het einde van de 19e eeuw, nadat zij door burgeroorlog en politieke druk uit Tibet, Birma en China waren verdreven. De bergvolken hebben elk hun eigen tradities, kleding, taal, religie en cultuur. Hun toekomst is onzeker. Traditioneel passen deze mensen de brandbouw toe als landbouwmethode en vertrekken ze wanneer de grond is uitgeput. Door de toenemende druk op het land worden ze echter meer en meer de Thaise markteconomie ingetrokken. Sommigen worden ook afhankelijk van de aalmoezen van toeristen.
We bezoeken allereerst de Akha-bergstam. De Akha streven naar het behoud van hun traditionele leefwijze. Dit wordt steeds moeilijker, nu vruchtbaar land verdwijnt en het aantal dieren afneemt. We worden door een Akha-vrouwtje meegenomen naar haar huisje. Het is er heel donker en 2 jonge kinderen liggen in een hoekje te slapen. De Akha-huisjes hebben een grote veranda die verbonden is met een vierkant woongedeelte. Ze worden meestal gebouwd op hoog terrein bij de rijstvelden van de stam.
Met de pick-up trucks rijden we een stukje verder naar de Yao-stam. Daar lopen we langs stalletjes waar de mensen van alles te koop aanbieden. Jammer dat het alsmaar blijft regenen. We worden teruggebracht naar de bus en gaan op weg naar de Gouden Driehoek. Het hart van de Gouden Driehoek is de plek waar Thailand, Birma en Laos samenkomen. Het ligt in een bocht van de "Mekong", bij het dorp Sop Ruak. Vroeger verwees het begrip de "Gouden Driehoek" naar een vrij groot gebied in Thailand, Birma en Laos waarin opium werd geproduceerd, maar tegenwoordig wordt het geassocieerd met een veel kleiner gebied: dat rond het dorp Sop Ruak. De belangrijkste bezienswaardigheid van het gebied is ongetwijfeld de Mekong maar we lopen eerst met z'n allen naar het uitkijkpunt waar de 3 landen samenkomen. Na de koffie maken we een boottocht over de Mekong. We varen langs het Golden Triangle Resort in Birma, dat over een casino beschikt (in Thailand is gokken verboden) en langs het beboste Laos. We stoppen bij het eilandje "Donesao", wat bij Laos hoort. We betalen 20 Bath en krijgen een papiertje met een stempel van Laos erop. Opnieuw zien we overal stalletjes met van alles en nog wat. Het meeste van het overbekende "namaak" spul. We gebruiken de lunch in Chiang Saen in een restaurantje aan de Mekong. Rond 4 uur zijn we terug in ons resort (klinkt wel he). Tijd dus om te genieten van het zwembad. Het water is heerlijk en de omgeving schitterend, ondanks de regen. Morgen reizen we verder naar Chiang Mai waar we 3 nachten blijven.
Voor straks welterusten en tot morgen
Nico en Marleen
04 Mei 2007 - 13:20
Laura:
Niet zo negatief over de regen he.. Ik herinner me iemand in St Barths die het helemaal niet zo erg vond dat het regende en heerlijk (oh het was zo lekker) ging zwemmen, terwijl ik zat te vernikkelen van de kou!
Anyhow, geniet ervan! :)
Liefs uit Florida -
05 Mei 2007 - 06:57
Hilco En Gretha :
je moet maar zo denken na regen komt zonneschijn geniet nog maar even van het mooie land de 2 weken zijn zo voorbij
groetjes hilco en gretha -
06 Mei 2007 - 07:44
Dorith:
HOii Nico en Marleen, jeetje wat zien jullie ook weer veel zeg! Thx voor de berichtjes op m'n site, altijd weer leuk om te lezen!! Beter wordt het bij jullie ook weer snel lekker weer, hier in Japan is het wel heel lekker, Maar bijna naar alaska, daar zal het wel fris worden! Nou veel plezier nogxxx Dorith