8e dag Chiang Rai - Chiang Mai
Door: Nico en Marleen
Blijf op de hoogte en volg Nico en Marleen
05 Mei 2007 | Thailand, Chiang Mai
Leuk om al die berichtjes te lezen. Joke, dat er alleen "hallo allemaal" bij de 6e dag staat komt omdat ik dik een uur een heel leuk verhaal in elkaar geflanst heb, druk op "plaats op bericht" en tja toen begaf de computer het. Ik was echt pissig. Had juist die avond inspiratie voor een goed verhaal en het was die avond ook supergezellig. Ik heb het verhaal daarna wel gedeeltelijk op papier gezet maar de tijd ontbreekt op het op de site te zetten. Komt in Nederland wel.
Laura het is echt wel een verschil met St. Barth hoor want toen regende het alleen die dag. Hier regent het gewoon al 8 dagen, maar we genieten inderdaad.
Thailand is echt een heel mooi land en we zullen zeker terugkomen hier.
Gretha je zegt wel na regen komt zonneschijn maar wanneer is dat? Zeker als we weer thuis zijn.
Nou terug naar de orde van de dag. We verlaten Chiang Rai en gaan op weg naar Chiang Mai. We maken met de bus een tussenstop bij een wel heel bijzondere koffietent, Cabbages & Condooms. De dames nemen weer een spurt naar de toilet. en ja hoor op de "toilet" condooms te koop... hoe kan het ook anders! Nico en ik lopen het winkeltje in en zien bekers en glazen bedrukt met allerlei soorten condooms. Dat is wel wat voor Nico jr. denken we. Welke zullen we nemen? Shit, kijk nu eens de bus rijdt weg. Eerst denken we dat ze een geintje met ons willen uithalen. We rennen naar buiten en zwaaien uit alle macht maar niemand die kijkt. Zeg maar dag met je handje, weg Fox-bus. Er staan nog meer reisorganisaties bij Cabbages & Condooms en iedereen staat te lachen. Een spaans-sprekende man gebaart ons in zijn busje te gaan zitten, hij brengt ons wel even naar de bus. Ik gebaar dat dat niet verstandig is want als de bus terugkomt dan zijn wij er niet meer. Hij gebaart weer terug dat hij dan ook weer terug rijdt. We rijden de grote weg op en tot onze verbazing zien we heel in de verte de Fox-bus gewoon op de grote weg achteruit rijden. We stappen de bus in, iedereen lachen natuurlijk, nou van je medemens moet je het maar hebben. Wij zijn ook van die stille, onopvallende mensen, ja die mis je niet zo snel....
Daarna rijden we naar Gems Gallery (sieraden, goud en zilver, jade, diamanten, saffieren, robijnen, noem maar op). Ik zie gelijk een leuk olifantje maar besluit door te lopen. Uiteindelijk loop ik toch steeds terug. Wikken, wegen, oeffff, dat kost veel geld vandaag! Ach doe eens gek, zo vaak komen we niet in Thailand! Zoals jullie inmiddels wel weten heb ik iets met olifantjes en ik ben er heel erg blij mee. We lunchen in een restaurantje vlakbij Gems Gallery. We bezoeken een fabriekje waar parasolletjes en waaiers gemaakt worden. Erg leuk om te zien hoe dat allemaal, veelal met de hand, gemaakt wordt en hoe zo'n heel proces gaat. We krijgen ook nog de gelegenheid om een schildering op onze broek, cameratas of iets dergelijks te laten maken. Daarna nog naar een zijdefabriek. Echt Lady's day vandaag. We komen rond half 4 aan in Chiang Mai en logeren in het Chiang Mai Grandview Hotel. Jeetje, we hebben onze kamer op de 16e verdieping. Best eng, maar het uitzicht is schitterend. We hebben vrij tot 7 uur en Nico en ik besluiten om de buurt een beetje te gaan verkennen. We lopen door een straatje en zien diverse massagesalons. Redden we het nog? Nee niet echt want we moeten ook nog douchen. Ik zie een massagesalon met pedicure. Woh, laat ik dat maar even doen, dat duurt maar een half uurtje. Heerlijk, die verwennerij. 's-Avonds hebben we een Khan Thoke diner. Een Khan Toke maaltijd bestaat uit verschillende kleine gerechten, zoals kip- of rundvleescurries, en gefrituurd varkensvlees met Noord Thaise chilisaus. Dit alles wordt geserveerd met kleefrijst. Omdat wij, Europeanen, niet zolang in de kleermakerszit kunnen zitten, hebben ze de bodem onder de lage tafeltjes voorzien van gaten in de grond, zodat je normaal kunt zitten en het net lijkt dat je in de kleermakerszit zit. Het is er heel gezellig en we zien diverse Noord-Thaise folklore. Daarna bezoeken we de Chiang Mai Night Bazaar. De avondmarkt is een echt shopping paradijs. Hier wordt een enorme variëteit aan Noord- en Noordoost Thaise producten verkocht. Deze producten zijn zowel gemaakt door ambachtslieden uit de stad, maar ook door bergvolkeren. De verkochte producten variëren van namaakkleding tot bronzen Boeddha’s, en van handbeschilderde parasols tot echt antiek. De meeste producten worden vanuit stalletjes verkocht, maar wat de markt extra bijzonder maakt is dat de Akha over de markt rondlopen om hun waar te verkopen. Kilometerslang zien we alleen maar stalletjes. Ik ga nog in discussie met een verkoper die beweert dat hij de originele-namaak Birkenstocks verkoopt. Lachen natuurlijk. Het vervoer in Chiang Mai is zeer goed geregeld. Je kunt je eenvoudig door de stad laten vervoeren met een typisch Thais vervoermiddel: de tuk-tuk en de songtaew. In Chiang Mai zijn er vele tuk-tuks (gemotoriseerde driewielers) die net zo werken als taxi’s. Je spreekt met de chauffeur af waar je heen wilt en wat je moet betalen. Songtaews zijn jeeps met bankjes waar je achterin kunt zitten. We nemen met een groepje een songtaew en betalen 20 Bath per persoon. We weten nu waarom de Thai een doekje voor zijn gezicht houdt. Wat een stank. We zijn moe en kruipen snel in bed.
Nog even wat cultuur over Chiang Mai:
De hoofdstad van Noord Thailand, Chiang Mai, ligt op ongeveer 700 kilometer afstand van Bangkok en wordt omgeven door hoge bergen. Het gebied bestaat voornamelijk uit jungle waar vele bergstammen leven. Ook is er veel exotische flora en wildlife te zien in de Nationale Parken bij Chiang Mai.
Chiang Mai wordt ook wel "de roos van het noorden" genoemd. Hoewel Chiang Mai de op een na grootste stad van Thailand is, is het een unieke stad: de stad is rijk aan historische monumenten en andere trekpleisters.
De stad heeft een eigen identiteit; doordat de stad zo noordelijk ligt heeft Chiang Mai een unieke cultuur, tradities, eten en gebruiken. De geïsoleerde ligging van Chiang Mai heeft ervoor gezorgd dat de bevolking hun unieke manier van leven lang heeft weten te bewaren. De bevolking bestaat veelal uit boeren en handwerkers met een eigen dialect, eigen gebruiken, eigen festivals, eigen architectonische tradities, hun eigen inheemse kunstwerken, hun eigen dansen en hun eigen afwijkende cuisine. De bergstammen dragen bij aan een groot deel van het speciale en kleurrijke karakter van het prachtige berggebied. Deze Noord Thaise cultuur wordt ook wel de Lanna cultuur genoemd. In het verleden was Chiang Mai namelijk alleen bereikbaar per olifant of over de rivier. Pas in 1920 is er een spoorlijn aangelegd naar de stad, en in 1932 reed het eerste gemotoriseerde voertuig Chiang Mai binnen.
Chiang Mai is naast een rijke cultuur ook gezegend met bijzondere natuurlijke elementen zoals de bergen (dois), de vele watervallen en de wilde dieren die hier leven. De bevolking van Chiang Mai is warm, hartelijk, en ontvangen hun gasten met de authentieke noordelijke gastvrijheid. Wanneer u hier bent kunt u langs de vele markten struinen waar handgemaakte zijde, zilver en ambachtelijk houtsnijwerk verkocht wordt.
Chiang Mai is een populaire bestemming voor reizigers die langdurig in Thailand verblijven. Het dagelijks leven in Chiang Mai is namelijk relatief goedkoop, de stad is een ideale uitvalsbasis voor trekkings en excursies en er worden hier vele soorten cursussen gegeven zoals kookcursussen en meditatiecursussen.
Welterusten voor straks
Groetjes
Nico en Marleen
06 Mei 2007 - 12:07
Ben & Hennie:
Hallo, Weer een mooi verhaal. Troost voor jullie, hier krijgen we vanaf morgen regen (eindelijk) de boeren klagen en wij vergaan van de muggen die overigens niet steken, het zijn eendagsmuggen, af en toe is de lucht zwart van de muggen en denken we dat er een fluisterbootje langs komt, maar dat zijn de muggen.
Langs ons huis kun je bijna niet lopen want zodra er beweging is vallen ze je aan. Dat is dus weer een nadeel van het mooie weer (maar we klagen niet). We hopen dat jullie nog een aantal mooie dagen krijgen, we zien het wel in jullie verslag.
En... heb je een mooie plu gekocht, zo niet koop hem, dan stopt het met regenen.
groetjes Ben & Hennie -
06 Mei 2007 - 12:28
Joke:
Hallo daar, weer genoten van je verhaal. Jullie zullie weer niet wat meemaken. De bus gemist ...........! Ben benieuwd naar de foto's. Hoop inderdaad dat de zon nog gaat schijnen. -
06 Mei 2007 - 13:27
Hilco En Grerha:
kijk elke dag weer uit naar jullie mooie belevenissen krijg nu toch ook zin in de vakantie maar verheugen ons ook als jullie terug zijn en de foto" kunnen bekijken groetjes hilco en gretha